Wakil Konsortium IRAMA bersama Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia, YB Dato' Saifuddin Abdullah

Berikutan terdapatnya rungutan dan bantahan beberapa pihak yang berkaitan dengan industri muzik Malaysia berikutan khabarnya pihak KKMM berhasrat mewujudkan Jawatankuasa Muzik di bawah FINAS, maka ini adalah pendirian kami.

𝗞𝗘𝗡𝗬𝗔𝗧𝗔𝗔𝗡 𝗠𝗘𝗗𝗜𝗔 𝗞𝗢𝗡𝗦𝗢𝗥𝗧𝗜𝗨𝗠 𝗜𝗥𝗔𝗠𝗔

Tiada tali akar pun berguna. Jika tujuannya untuk mengikat, tali atau akar umpama peralatan yang boleh digunakan untuk tujuan itu. Begitulah pendirian Konsortium IRAMA, lebih 60 tahun tanpa ‘abah’, kesudian dan kesanggupan FINAS menawarkan ruang rumahnya bagi menubuhkan Jawatankuasa Sementara Industri Muzik amatlah kita hargai.

Bila mana ramai yang berada dalam industri ini sedang menghadapi zaman getir pasca pandemi Covid-19 dalam mencari rentak niaga dalam normal baru kehidupan, biarpun hanya ‘abah angkat’, ianya menjustifikasikan niat Menteri dan Kerajaan Malaysia ‘mendekati’ hasrat penggiat.

Harapan IRAMA agar industri muzik tidak terus dibiar tanpa dijaga sewajarnya, sepertimana Kerajaan melayan dan memanjai industri filem dan animasi.

IRAMA mengajak semua agar melihat seniman P. RAMLEE sebagai institusi contoh dalam meletakkan filem dan muzik dalam sosok tubuh yang sama. Di dalam beliau dan karya-karya beliau, mendefinasikan industri seni dan hiburan secara menyeluruh! Semoga hasrat ini bukan lagi impian dan angan-angan kosong. – 𝗔𝘆𝗼𝗯 𝗔𝗯𝗱 𝗠𝗮𝗷𝗶𝗱, Presiden, Konsortium IRAM

Leave a Reply

Your email address will not be published.